Licence
No freware to sice je, ale spousta aplikací ma upravenou licenci tak, že to je freeware pro domací použití. Mě by zajímalo zda je přímo někde řečeno (kupříkladu v licenčním ujednání), že je to freware i pro firemní použití.Culprit píše:Maxthon, není placený software. Je to Freeware.
Takže použití ve firemním prostředí je možné.
kupříkladu pspad má v licenčním ujednání toto:
a) Právo k instalaci a užívání. Máte právo instalovat a používat kopie SOFTWAROVÉHO PRODUKTU jak pro pro osobní potřebu, tak i pro použití v komerční sféře, ve škoství i ve státní správě
Přestože jsem psal, že je možné Maxthon firemně použí vzhledem k tomu, že se jedná o Freeware a není to placený software, tak jsem se mýlil.
Jak jsem se dozvěděl, tak český právní řád nezná pojem Freeware (svobodný/neplacený program).
Tedy proto není možné bez porušování právního řádu České republiky používat Maxthon.
Přesto dotyčná osoba ve firmě tento software využívá.
Jak jsem se dozvěděl, tak český právní řád nezná pojem Freeware (svobodný/neplacený program).
Tedy proto není možné bez porušování právního řádu České republiky používat Maxthon.
Přesto dotyčná osoba ve firmě tento software využívá.
Ano to máš pravdu.Danjar píše:O pravu sice toho moc nevim, ale myslim, ze kde neni zalobce, neni i soudce. Tudiz, pokud uzivatele nebude majitel Maxthonu zalovat atd, tak by snad mel byt klidek. No a majitel to vydava jako freeware, tak myslim neni co resit.
Bohužel některé firmy mají dokonce povinnost provádět softwarový audit po určité době.
Musí jej provést buď vlastníma silama a nebo si pozvat auditorskou firmu.
Pak je problém, protože výsledek auditu se musí nahlásit na NKÚ (nebo NBÚ).
Pocky,pokud zakon nezna tento typ licence,neznamena to ze program nemuzes pouzivat-pouze to neni obsazeno v zakone(neplati ze pokud neni-nesmis).Jak jsem se dozvěděl, tak český právní řád nezná pojem Freeware (svobodný/neplacený program).
K tomto pripade je nutno dodrzet licencni ujednani mezi tebou a firmou Maxthon-pokud ji vyhovis,neni zadny duvod nepouzivat maxthon.
Kdyz bych to prehnal tak by se ve firmach nesmel pouzivat zadny Linux
Částečně máš pravdu.kmochna píše: Pocky,pokud zakon nezna tento typ licence,neznamena to ze program nemuzes pouzivat-pouze to neni obsazeno v zakone(neplati ze pokud neni-nesmis).
K tomto pripade je nutno dodrzet licencni ujednani mezi tebou a firmou Maxthon-pokud ji vyhovis,neni zadny duvod nepouzivat maxthon.
Kdyz bych to prehnal tak by se ve firmach nesmel pouzivat zadny Linux
Ale pokud se dostaneš před soud, tak nevím, komu dá soudce za pravdu.
A pak můžeš platit velké pokuty, a to obzvláště u státních podniků a větších firem.
Jinak Linux můžeš používat, ale většinou ve firmách se využívá placený Linux s podporou